Monday, December 21, 2015

දැක්කම කන්න හිතෙන ස්ට්රෝබෙරි වලට ආස අය හැමෝම කියවන්න

ශ්‍රී ලංකාව යනු දේශීය වශයෙන් පලතුරු වර්ග 225 ක් පමණ වගාකරන, එමෙන්ම තවත් බොහෝ පලතුරු බහුල රටකි. මෙරටට ආවේණික මෙන්ම ආවේණික නොවන පලතුරුද බොහොමයක් අප විසින් වගා කර දේශීය වෙළඳ පොළට මෙන්ම විදේශීය වෙළඳ පොළටද නිකුත් කිරීම සිදුකෙරෙයි.

අද අප මෙසේ පැවසීමට සූදානම් වන්නේ විදෙස් රටක සිට ලංකාවට පැමිණ නැවත විදේශයන්ට පවා අපනයනය කරන මිහිරි පලතුරක් පිළිබඳවයි. රස මෙන්ම ගුණ සපිරි ස්ට්රෝබෙරි නම් මිහිරි පලතුර පිළිබඳවයි.
ස්ට්රෝබෙරි වගාවක් පිළිබඳව මුල් වරට අසන්නට ලැබෙන්නේ 18 වැනි සියවසේදී ප්‍රංශයේදීය. මුල් කාලයේදී කැලෑ පලතුරක් ලෙස සැලකුවද, පුරාණ රෝම සාහිත්යයේ සඳහන්ව තිබෙන්නේ ස්ට්රෝබෙරි ඖෂධයක් ලෙසින් සැලකූ බවයි.
කැලෑවේ තිබූ ස්ට්රෝබෙරි මුලින්ම උයන්වල වැවීමට හුරුවූයේ ප්රංශ ජාතිකයන් විසිනි. පසුව ඉතාලිය, ජර්මනිය ආදී රටවල් වලටද එතැනින් ලෝකය පුරාමද පැතිර තිබේ.

Fvesca, Fmoschata, F viridis, F Sylvestris, Semperflorens, F virginiana ආදිය අතීතයේ තිබූ ස්ට්රෝබෙරි වර්ග වේ.
1712 පමණ ප්රංශ ජාතිකයන් වර්තමානයේ භාවිත කරනු ලබන ස්ට්රෝබෙරි වර්ගය සොයාගනු ලැබූ අතර, වර්තමානය වනවිට හැඩය, පාට, රස අනුව ස්ට්රෝබෙරි වර්ග කරනු ලබයි.
ධාවක මගින් ව්යාප්ත වන ස්ට්රෝබෙරි ශාකයේ ජීව කාලය අවුරුදු දෙකක් පමණ වන අතර, වාණිජව වගාකිරීමේදී එය අවුරැද්දක පමණ කාලයකට සීමාකර නැවත වගා කරයි.
ස්ට්රෝබෙරි ලංකාවට නුහුරු සහ ආවේණික නොවන පලතුරක් වුවද, මේ වනවිට නුවරඑළිය පළාතේ සැපවත් දේශගුණය තුළ අක්කර ගණනාවක ස්ට්රෝබෙරි වගාකරන බව ඇසුවහොත් ඔබ විශ්මයට පත්වේවි. නමුදු එය සැබෑවකි. එපමණක් නොව ආගන්තුක පලතුරක් වන ස්ට්රෝබෙරි ඉහළම තත්ත්වයෙන් අපනයනය කිරීමටද ශ්රී ලංකාවට හැකි වී තිබීම විශිෂ්ට තත්ත්වයකි.

ශ්රී ලංකාවේ ස්ට්රෝබෙරි වගා කරන්නන් අතර ප්රමුඛස්ථානයක් ජැග්රෝ(JAGRO) ආයතනයට හිමිවේ. එම ආයතනය අක්කර 15 පමණ භූමි ප්රදේශයක සාර්ථකව ස්ට්රෝබෙරි වගා කරයි.
තුන් මාසයකින් පමණ අස්වැන්න ලබාගැනීමට හැකි ස්ට්රෝබෙරි පඳුරු මාස අටක් පමණ වනතුරු සාරවත් පලදාවක් ලබාදීමට සමත් වේ. ස්ට්රෝබෙරි සඳහා සුදුසුම දේශගුණය සෞම් දේශගුණය වන අතර, දැඩි හිරු රැසින් හා වැස්සෙන් ස්ට්රෝබෙරි වගාව ආරක්ෂා කරගත යුතුය.

ස්ට්රෝබෙරි පලදාව නෙළාගැනීමට සුදුසු කාලය තීරණය කරන්නේ සුවඳ සහ ප්රමාණය අනුවය. මෙම කාලය වනවිට ස්ට්රෝබෙරි ගෙඩිය අලංකාර රත් පැහැයක් ගනියි.
පල නෙළාගැනීමෙන් පසුව ස්ට්රෝබෙරි ගෙඩියේ ප්රමාණය අනුව විශාල, මධ්යම, කුඩා ආදී ලෙස වෙන්කොට අලෙවි කරන අතර, ඊට අමතරව මෙම පලදාව වෙන්කරන විශේෂ ක්රමවේදයක් නැත.
ස්ට්රෝබෙරි ඇසුරුම් ශාලාව තුළදී නියමිත උෂ්ණත්වය පවත්වාගනිමින් ප්රවේශම් සහගත ලෙස එකින් එක බර  අනුව අසුරනු ලබයි.
දේශීය වෙළෙඳ පොළ තුළ මෙන්ම විදේශීය වෙළෙඳ පොළ තුළද ස්ට්රෝබෙරි සඳහා ඉහළ ඉල්ලුමක් ඇති අතර ඇතැම් අවස්ථාවල ඉල්ලුමට සරිලන ලෙස සැපයුමක් ලබාදීමට අපහසු වන තරමේ ඉල්ලුමක් පවතී.

ස්ට්රොබෙරි වල පෝෂණ ද්රව් අඩංගු ආකාරය
ශක්තිය  කිලෝ ජූල් 136
කාබෝහයිඩ්රේට්  ග්රෑම් 7.68
සීනි ග්රෑම් 4.89
මේදය ග්රෑම් 0.3
ප්රෝටීන
විටමින් (B1) 2%
(B2)       2%
(B3)       3%
(B5)       3%
(B6)       4%
(B9)       6%
කෝලීන්  මිලිග්රෑම් 5.7
විටමින් C      මිලිග්රෑම් 58.8

විටමින් E      2%
විටමින් K      2
කැල්සියම්  2%
යකඩ 3%
මැග්නීසියම් 4%
මැංගනීස් 18%
පොස්පරස් 3%
පොටෑසියම් 3%
සෝඩියම් මිලිග්රෑම් 1
සින්ක් මිලිග්රෑම් 1
තවද ස්ට්රෝබෙරි ප්රතිඔක්සිකාරක ශක්තිය සහිත පලතුරකි.
දිව පිනවන, ඇස පිනවන මිහිරි පලතුරක් වන ස්ට්රෝබෙරි පලතුරක් ලෙස මෙන්ම ස්ට්රෝබෙරි මිශ් ආහාර ලෙසද ආහාරයට ගැනීමට පුළුවන. චොකලට්, අයිස්ක්රීම්, යෝගට්, කේක් ආදිය සමග මෙන්ම ජෑම් ලෙස සහ පානයක් ලෙසට ස්ට්රෝබෙරි ආහාරයට එක්කරගත හැකිය.

ස්ට්රෝබෙරි තුළ තිබෙන වූ anti-oxidant සහ anti-inflammatory නම් පෝෂ්යදායක නිසාම අතීතයේ රෝමානුවන් ස්ට්රෝබෙරි වටිනා ඖෂධයක් ලෙස සලකා තිබිණි.
හෘදය වස්තුව ආශ්රිත රෝග වළක්වාගැනීමට, රැධිරයේ සීනි මට්ටම සාර්ථකව පාලනයට, උගුරු දණ්ඩ, ගුද මාර්ගය, ගැබ්ගෙල හා පියයුරු පිළිකා මගහරවා ගැනීමට ස්ට්රෝබෙරි මහඟු ඖෂධයක් බව තහවුරු වී තිබේ. ස්ට්රෝබෙරිවල තිබෙන anti - oxidant රැධිරයේ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම පහළ දැමීමට උපකාරී වන බවද තහවුරු කරගෙන තිබේ.
ස්වාභාවිකව වගා කරන ලද ස්ට්රෝබෙරි කෝප්පයකින් දිනකට අවශ් විටමින් C 100% ක්ම ලබාගැනීමට පුළුවන.
එමෙන්ම ශරීරයේ බර අඩු කරගැනීමේ ආහාර වේලක් අනුගමනය කරන ඕනෑම කෙනෙකුට ආහාරය රසවත් කරගැනීමට මෙන්ම ගුණාත්මක කරගැනීමටද ආහාර වේල අතරතුර ස්ට්රෝබෙරි  අනුභව කළ හැකිය.

ස්ට්රෝබෙරිවල ඇති සෞඛ්යාත්මක ගුණාංග
ස්ට්රෝබෙරිවල ඇති නයිට්රෙට් මගින් රුධිර ගමනාගමනය හා පේශි සඳහා ඔක්සිජන් ප්රවාහනය 7% කින් වර්ධනය කරයි.

ගැබිනි මවුවරුන්ට අවශ් ෆෝලික් අම්ලයෙන් 20% ක් ස්ට්රෝබෙරි  ගෙඩි 8 ක් අනුභවයෙන් ලැබේ.
ස්ට්රෝබෙරි  අනුභවයෙන් හෘදය සම්බන්ධ රෝග සහ පිළිකා ඇතිකිරීම වළකයි. ස්ට්රෝබෙරි  යුෂ සමග මී පැණි මිශ් කර ආලේප කිරීමෙන් හිරු එළියෙන් සම දුර්වර්ණ වීම වළක්වාගත හැක.

ස්ට්රෝබෙරිවල ඇති අම්ලවලින් දත්වල මැලියම් ඉවත් කරයි.

No comments:

Post a Comment