Friday, July 29, 2016

කමු දූරියන්

පළතුරු ලොවේ අපූර්වතම පළතුරක් තමයි දූරියන් කියන්නේ. දූරියන් කියන වචනය අහැනකොටම සමහර දෙනෙක්ගේ මූණ අඹුල් වෙනවා ඒ වගේම සමහර දෙනෙක්ගේ කටට කෙල උනනවා. මේ පළතුරේ තිබෙන එයටම අවේණික සුවද තමයි  ඇතමෙකුට මේ පළතුර අප්‍රියජනක දෙයක් වෙන්න හේතු වෙලා තියෙන්නේ. ඒත් ඉතිං මේ සුවදට කැමති අයත් මේ ලෝකේ ඕන තරම් ඉන්නවා. ඔබ මේ දෙපිරිසෙන් කොයි පිරිසට අයත් වුනත් දූරියන් වලට ප්‍රිය කරන අය නම් කියන්නේ ලෝකයේ තිබෙන රසවත්ම පළතුර දූරියන් කියලයි.

දූරියන් ගෙඩියේ විශාලත්වය, කටුසහිත බව සහ එයට අවේනික වූ සුවද නිසා පළතුරු ලෝවේ රජු ලෙස හදුන්වනවා. මැලේසියානු අර්ධද්වීපය නිජබිම් කරගත් මේ පළතුර 16 වන සියවසේදී පෘතුගිසි ජාතිකයින් අපේ රටට හදුන්වාදුන් බව ඇතමෙක් පිළිගන්නවා. ශ්‍රී ලංකාවේදී අපට හමුවන දූරියන් ප්‍රබේධ අතරින් කසුන් ලෙස නම්කර ඇති ප්‍රබේදය වඩාත් ප්‍රචලිතයි.

සාමාන්යයෙන් අඩියක් පමණ දිග `ගල් 6ක් පමණ පළල වන මෙම පළතුර වැඩි වශයෙන් ප්රචලිත වී ඇත්තේ දකුණු හා ගිණිකොන දිග ආසියානු රටවලයි.
ඉතාමත් ශක්තිජනක ආහාරයක් වන දූරියන් වලින් සිරුරට අවශ් කාබෝහයිඩ්රේට් යහමින් අඩංගුවෙනවා.
ඒ වගේම දූරියන් වල අඩංගු වන ෆෝලික් ඇසිඞ් මගින් සිරුරට අවශ් රතු රුධිරානු වර්ධනය කිරීම බෙහෙවින්  උපකාර වෙනවා.
දූරියන්වල අඩංගු කෙඳි සහිත ස්වභාවය හේතුවෙන් මළබද්ධය ඉක්මනින්ම සුවකර ගැනීමටත්  පුළුවන්ලු
දූරියන් ආහාරයට ගන්නා පුද්ගලයෙකුට එම පලතුර දිරවීමට පහසුය. බර ආහාරයක් නොවන නිසා දූරියන් කෑ පුද්ගලයෙකුට එම කෑම අජීර්ණය වීමට ඇති ඉඩකඩ ඉතාමත් අඩුයි
බඩවැල්වල සෑදෙන පිළිකා වැළැක්වීම දූරියන් ආහාරයට ගැනීමෙන් සිදුවන බවත් දැන් සොයාගෙන තිබෙනවා
සම්පූර්ණයෙන්ම කොලෙස්ටරෝල් රහිත පළතුරක් වන දූරියන් ආහාරයට ගැනීමෙන් රුධිරයේ සීනි මට්ටම සමබරව තබාගත හැකිවන අතරම දියවැඩියා රෝගීන්ට මින් බලපෑමක් ඇති වන්නේ නෑ.
හෘද ස්පන්ධන වේගය වගේම අධි රුධිර පීඩනය පාලනය කිරීමට අපූරු ඖෂධයක් ලෙස දූරියන් යොදගන්න පුළුවන්
දූරියන් ගෙඩියක් ගසෙන් වැටීමෙන් පසු දවස් 2ත් - 4ත් අතර කාලයක් අතර ආහාරයට ගැන්නවා නම් මේ කියපු පෝෂ්යපදාර්ත නිසි පරිදි ලබා ගන්න පුළුවන් බව පෝෂණවේදීන් පවසනවා
ඒ වගේම දූරියන් ආහාරයට ගැනීමෙන් ලිංගික ශක්තිය වැඩිවන අතරම ශුක්රානු වල ක්රියාකාරිත්වය ඉහළ මට්ටමකට පත් කරන බවට මතයක් පවතිනවා . දූරියන් ඇට පෙඟෙන්නට තබා එම ජලය පානය කිරීමෙන් ශරීරයට වැඩි ශක්තියක් ලැබෙන බවටද විශ්වාස කරනවා
මෙහි අඩංගු විටමින් බී නිසා සිරුරේ අස්ථි හා දත් වල ශක්තිමත් භාවය වැඩි වන අතර ඔසිටියෝපරෝසිස් වැනි රෝග වලින් වැලැක්වී ඉන්නත් පුළුවන්
පැහැපත් කිරීමට වගේම නිරෝගීමත් කෙස් කළඹක් ලබා ගැනීමට දූරියන් ආහාරයට ගන්න ඔයාට ලැබෙන තවත් වාසියක්
1960 දී පිලිපීනයේ කැලෑ වල තිබී කටු රහිත දූරියන් විශේෂයක් සොයාගනු ලැබුවා. මෙය බොටක් දූරියන් එහෙමත් නැත්තම් තට්ට දූරියන් ලෙස හදුන්වනවා.
අප රටේ දක්නට ලැබෙන දූරියන් වලට අමතරව රතු පැහැති සහ තැඹිලි පැහැති මාංශල සහිත දූරියන්ද වෙනත් රටවලින් හමුවනවා. ඒවා දකින කොටත් කටට කෙල උනනවා නේද
ඔබ දූරියන් ගදයි කයලා කන්නේ නැති කෙනෙක් නම්, ගද සුවද ටිකකට අමතක කරලා දූරියන් මදුලකින්
පොඩ්ඩක් දිවගාල බලන්න, ඔබට දූරියන් ගදයි  කියන එක ඊට පස්සේ අමතක වෙලා යන එක නම් ඉතං ෂුවර් මොකද දූරියන් ඒ තරම්ම ප්‍රනීත පළතුරක්

දූරියන් වලට පළතුරු ලෝකේ රජ්ජුරුවෝ කියන්නේ කට කහනවට නෙවෙයි නේ.. 

No comments:

Post a Comment