Wednesday, January 11, 2017

ඔබේ ප්‍රියතම චොක්ලට් ගැන පුදුම හිතෙන කරුණු ටිකක්



ලෝකයේ තිබෙන සියළුම ආහාර අතරින් මිනිසුන් වයස් බේදකින් තොරව දැඩි රුචිකත්වයක් දක්වන ආහාරයක් වේ නම් ඒ චොක්ලට් වන බවට කිසියම් සැකයක් නැහැ. නොර්වේහි පිහිටි ආහාර පර්යේෂණ ආයතනයේ සිදුකරන ලද පර්යේෂණ වලින් ද සියලුම ආහාර අතරින් මිනිසා දැඩි අභිරුචියක් දක්වන්නේ චොක්ලට් වලට බව හෙළි වී තිබෙනවා. කුඩා කාලයේ සිට මේවන තුරුත් ඔබ වඩාත් ආදරය කරන චොක්ලට් ගැන ඔබ මීට පෙර නොඇසූ  කරුණු කිහිපයක් පහතින් කියවන්න.

කොකෝවා ඇට චොකලට් සෑදීමට අවශ්‍ය ප්‍රධානම අමු ද්‍රව්‍යයයි. මෙයට අවුරුදු පනස්දහසකට පමණ පෙර ඔරින්කෝ හෝ ඇමේසන් නම්නවල කොකෝවා ශාකය මුලින්ම බිහිවෙන්නට ඇතැයි විශ්වාස කරනු ලබනවා.

කොකෝවා හඳුනාගත් ප්‍රථම යුරෝපා ජාතිකයා වීමේ ගෞරවය හිමිවන්නේ ක්‍රිස්ටෝපර් කොලොම්බස්ටය. ක්‍රි.ව. 1502 දී නව ලොවක් සොයා ගිය සිව්වන සංචාරයේදී ඔහු කොකෝවා හඳුනාගෙන ඇත.
එයට අවුරුදු 20කට පසු 1528 දී හර්නන් කෝට්ස් නැමැති සංචාරකයාට ඇසටෙක් නැමති දේශයේ මෙක්ටෙසමා නම්වූ පාලකයා මහත් ගිජුබවකින් පානය කරන බීමක් පිළිබඳ දැනගන්නට ලැබී ඇත. තරමක් තිත්ත නමුත් රසයෙන් මුළු සිරුරම සලිත කරවන එම පානය ‘‘සොකොට්ල්‘‘‘නමින් හැඳින්විය. එපමණක් නොව එම දේශයේ මුදල් වශයෙන්ද භාවිතා වූයේ ද මෙම කොකෝවා ඇටය.

හර්නන් කෝට්ස් තම සංචරය අවසන් කර තම රටවන ස්පාඤ්ඤයට යන විට කොකෝවා ඇට මල්ලක් රැගෙන ගොස් ස්පාඤ්ඤයේ පස්වන චාලස් රජුට තෑගි කළ අතර පසුව ස්පාඤ්ඤවරුන්  බිස්කෝ , ට්‍රිනිඩෑඩ් ඇතුළු බටහිර අප්‍රිකානු දූපත්වල කොකෝවා ගස් වගා කරීම අරඹා ඇත. එම කොකෝවා වලින් සඳාගත් පානය ස්පාඤඤ් ප්‍රභූවරුන්ගේ ප්‍රියතම පානයක් විය.
එක් දහස් හත්සිය ගණන් වල මුල් කාලය වන විට කොකෝවා පානය සාමාන්‍ය ජනතාව අතර ප්‍රචලිත වන්නට විය.

ස්ටෙෆානි බ්ලැන්කාඩ් නැමති වෛද්‍යවරයා මුල්ම වරට 1705 දී කොකෝවා පානය සිරුර නිසි සෞඛ්‍ය තත්ත්වයෙන් පවත්වාගෙන යාමට උපකාරීවන බව පවසා ඇත.
මුලින්ම ස්පාඤ්ඤවරුන් සතුව කොකෝවා වගාවේ ආධිපත්‍ය පැවතුනත් පසුව ඉංග්‍රීසීන් බටහිර ඉන්දීය කොදෙව් දූපත්වල කොකෝවා වගාව ආරම්භ කර තිබෙනවා.
දාහත්වන සියවස වන විට බ්‍රිතාන්‍යයේ කොකෝවා පානය අතිශය ජනප්‍රිය වූ අතර මේ සමයේම කිරි සමඟ මිශ්‍රකර පානය කිරීම ද ආරම්භ විය.

කොකෝවා පානයට එකල හිමිවූ සුවිශේෂි ස්ථානය නිසා මෙය හියෝබ්‍රෝමා හෙවත් දෙවියන්ගේ පානය ලෙස හැඳින්වූවා.
මත්පැන් වලට ඇබ්බැහි වූවන්ට විකල්පයක් ලෙස කොකෝවා පානය සුදුසු බව ඒ සමයේ   වෛද්‍යවරුන් පවා  නිර්දේශ කර තිබෙනවා.
1828 දී කොන්ර්ස් වෑන් හූස්ටන්  නැමති ඕලන්ද රසායන විද්‍යාඥයා කොකෝවා මේදය මිරිකා සුදු පැහැයෙන් යුතු බටර් නිපදවා ඉන් පළමු වරට කොකෝවා කුඩු නිපදවීය.
ඉන් වසර 50කට පසු කිරි, සීනි, බටර් සහ කොකෝවා එකතුකර අද අප අහාරයට ගන්නා චොකලට් නිපදවීම ස්විස් ජාතිකයෝ ආරම්භ කර ඇත.

චොක්ලට් වල ස්ටිටරික් නම් අම්ලය අන්තර්ගත වීම නිසා සාමාන්‍ය කාමර උෂ්ණත්වයේ දී ඝන ද්‍රව්‍යයක් ලෙස පවතින අතර මුඛයට ගත් පසු එහි ඇති තාපය උරා ගැනීම නිසා දියවීම සිදුවනවා.
කැලිෆෝනියාවේ ස්නායු විද්‍යා ආයතනයකින් කල පර්යේෂණයකට අනුව මරිජුවානා මඟින් මිනිස් මොළයට ඇති කරන බලපෑම ඇති කල හැකි රසායනය චොකලට් වල අන්තර්ගතවන බව සොයාගෙන තිබෙනවා.
චොකලට් අහාරයට ගැනීම නිසා මොළයේ බීටා ඇන්ඩ්‍රොෆින් නම් රසායනය නිපදවෙන බව පර්යේෂණ කණ්ඩායමක් සොයාගෙන ඇති අතර අබින් වැනි රසායනික ද්‍රව්‍යයක් වන මෙයින් මොළයේ සහනශීලි හැඟීම් ඇති කරවන බව ඔවුන් පවසනවා.
ලෝකයේ චොක්ලට් පරිභෝනයෙන් වැඩි ප්‍රමාණයක් සිදුකරන්නේ කාන්තාවන්ය. ලෝකයේ කාන්තාවන් 40% ක් චොක්ලට් අහාරයට ගන්නා අතර වැඩිහිටි පිරිමින් 25%ක්ද  කුඩා ළමුන් 30%ක් ද චොකලට් ආහාරයට ගනී.

චොක්ලට් එක්තරා අන්දමක ලිංගිකාස්වාද ආදේශකයක්මෙන් ක්‍රියා කරන නිසා කාන්තාවන් වැඩි සංඛ්‍යාවක් චොකලට් කෑමට කැමැත්තක් දක්වන බව සොයාගෙන තිබෙනවා.
චොක්ලට් වල ඇති ෆෙනිට් එතිල් ඇමයින් නම් රසායන ද්‍රව්‍ය නිසා හෘද ස්පන්දන වේගය මෙන්ම රුධිර පීඩනය ද ඉහළ නංවා ලිංගිකාස්වාදයේ උපරිම අවස්ථාවේදී ඇතිවන මානසික සුවතාවයට සමාන හැඟීම් ඇති හැකි බව හෙළීවී තිබෙනවා.
රුධිරයේ ඇති අධි ඝනත්ව ලිපෝප්‍රෝටීන පාලනය කිරීමට හැකි ෆිනෝල් නැමති රසායනික ද්‍රව්‍යය චොක්ලට්වල අන්තර්ගත නිසා හෘද්‍යාබාධ වැලැක්විය හැකි බව වෛද්‍යවරු පවසනවා.

ඇමරිකාවේ සුප්‍රකට MNM චොක්ලට් සමාගම විසින් මේද අවම චොක්ලට් වර්ගයක් නිපදවූවත් චොක්ලට් වල අවේනික රසය සහ ස්වභාවය රැකෙන පරිදි මේදය රහිත චොක්ලට් නිපදවීම අපහසු කටයුත්තක් වී තිබෙනවා.

චොක්ලට් වල අඩංගු මේදය නිසා එයට කැමති විය යුතු බව මොළය අපට දන්වා සිටින නිසා අප මේතරම් චොක්ලට් වලට කැමැත්තක් දැක්වීමට හේතුවන බව පර්යේෂකයින්  කණ්ඩායමක් පවසනවා. 

No comments:

Post a Comment